Aký je Koučingový štýl Vedenia?

Aký je Koučingový štýl Vedenia

Koučingové vedenie je založené na dynamickej interakcii medzi lídrom a jeho tímom. Líder koučovania pomáha zamestnancom identifikovať ich silné a slabé stránky s cieľom zlepšiť ich výkon a schopnosti. Líder koučovania rád príde k zamestnancom, vedie motivačné rozhovory, poskytuje pokyny a spätnú väzbu, ktorá ich motivuje. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby členovia tímu naďalej pracovali autonómne a nezávisle bez toho, aby stratili iniciatívu, ale napriek tomu sa cítia podporovaní a zapojení do svojej práce.

Výhoda

Koučingový štýl vedenia podporuje pocit zodpovednosti a iniciatívy medzi zamestnancami. Preto je efektívny u zamestnancov, ktorí prejavujú iniciatívu a chcú viac profesionálneho rozvoja. Úzka väzba medzi vedúcim a zamestnancami posilňuje úroveň nasadenia tímu, Zamestnanci cítia, že ich líder verí v ich kvality a schopnosti. Koučingový štýl vedenia uprednostňuje dokonalé prostredie na pracovisku bez stresu a tlaku.

Nevýhoda

Koučingový štýl vedenia je príliš časovo náročný. A čas je to, čoho svet podnikania nemá veľa. Úlohy sa vykonávajú veľmi pomaly. Tento štýl sa stáva zbytočným, keď tím nie je motivovaný, pretože nevyvinie potrebné úsilie na svoj vlastný rozvoj. 

Koučingový štýl vedenia môže pomôcť vytvoriť priaznivé pracovné prostredie a dať zamestnancom pocit zodpovednosti. Nemal by sa však uprednostňovať ako predvolený štýl vedenia spoločnosti, ale skôr by sa mal používať iba v prípade potreby, napr. keď sú zamestnanci nevýkonní alebo im chýbajú konkrétne zručnosti alebo znalosti.

ČÍTAJTE VIAC »

Vynucovací
Autoritatívny
Priateľský
Demokratický
Nastavujúci tempo

Novinky:

Prihláste sa na odber nášho bulletinu

Získajte prémiové novinky a učte sa od najlepších

Táto stránka používa cookies a ďalšie technológie na poskytovanie služieb. Surfovaním na webe súhlasíte s našimi Zásadami ochrany osobných údajov a Zmluvnými podmienkami.| -----------------------------------This site uses cookies and other technologies to help deliver services. By surfing in the website you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.