Aký je Vynucovací Štýl Vedenia?

Vynucovací manažér dáva veľa usmernení a očakáva od zamestnancov ich okamžité dodržiavanie. Vynucovací líder hovorí podriadeným, čo majú robiť, kedy a ako by sa to malo urobiť, a netoleruje, keď zamestnanci neplnia pridelené úlohy.

Výhoda

Vynucovací prístup je efektívny, keď spoločnosť prechádza krízovou situáciou. V situácii, keď sa spoločnosť potrebuje postaviť späť na nohy, môže vynucovací prístup pomôcť zvýšiť produktivitu. Spoločnosti strácajú produktivitu v dôsledku mnohých faktorov, napríklad keď zamestnanci často nedokončia svoje úlohy v stanovenom termíne. V takejto situácii môže byť vynucovací štýl veľkou pomocou. Vynucovací líder sa zameriava na výsledky. A tie musia byť také, ako očakáva, alebo lepšie.

Nevýhoda

Vynucovacia metóda môže byť účinná na zvýšenie produktivity spoločnosti, ale jej dlhodobé používanie môže viesť k zlyhaniu spoločnosti alebo organizácie. Je to kvôli stresu a tlaku, ktorý na pracovisku vyvoláva. Pracovníci sa môžu cítiť, že líder zneužíva svoju autoritu, alebo že na pracovisku nedostávajú slobodu. A väčšina ľudí nereaguje dobre na takýto vzťah, ktorý môže viesť k odvetným opatreniam zamestnancov alebo dokonca k rezignácii hodnotných zamestnancov. A to prináša spoločnosti zlú povesť. Vynucovacie vedenie môže byť efektívne, ak je mierne, a používa sa v krátkom časovom období. Ak však pretrváva, môže to byť hlavnou príčinou zlyhania spoločnosti.

ČÍTAJTE VIAC »

Autoritatívny
Priateľský
Demokratický
Nastavujúci tempo
Kouč

Novinky:

Prihláste sa na odber nášho bulletinu

Získajte prémiové novinky a učte sa od najlepších

Táto stránka používa cookies a ďalšie technológie na poskytovanie služieb. Surfovaním na webe súhlasíte s našimi Zásadami ochrany osobných údajov a Zmluvnými podmienkami.| -----------------------------------This site uses cookies and other technologies to help deliver services. By surfing in the website you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.